REFERENCIAS BIBLIOGRAFICAS – Senior

-Amancio OMS. Funções plenamente reconhecidas de nutrientes: Cobre. São Paulo: ILSI Brasil- International Life Sciences Institute do Brasil; 2017. Vol. 19

-Bauer J et al. Evidence-Based Recommendations for Optimal Dietary Protein Intake in Older People: A Position Paper From the PROT-AGE Study Group. JAMDA 2013; 14(8): 542-559

-Bazanelli AP, Cuppari L. Funções Plenamente Reconhecidas de Nutrientes: Potássio - 2. ed. São Paulo: ILSI Brasil-International Life Sciences Institute do Brasil, 2017. Vol. 11

-Booth SL, et al. Vitamin K intake and bone mineral density in women and men. Am J Clin Nutr. 2003; 77(2):512–16.

-Booth SL, et al. Effect of vitamin K supplementation on bone loss in elderly men and women. J Clin Endocrinol Metab. 2008; 93(4):1217–23.

-Brandão CFC. Funções plenamente reconhecidas de nutrientes: Proteínas– 2ªed. São Paulo: ILSI Brasil- International Life Sciences Institute do Brasil; 2019. Vol. 20

-Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Envelhecimento e saúde da pessoa idosa / Ministério da Saúde, Secretaria de Atenção à Saúde, Departamento de Atenção Básica – Brasília : Ministério da Saúde, 2006. 192 p.

-Bull FC, et al. World Health Organization 2020 guidelines on physical activity and sedentary behaviour. Br J Sports Med. 2020 Dec;54(24):1451–62.

-Cardoso MA. Nutrição humana. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan, 2006 

-Carlson JL et al. Health Effects and Sources of Prebiotic Dietary Fiber. Curr Dev Nutr 2018; 2(3).

-Cawood AL, Elia M, Stratton RJ. Systematic review and meta-analysis of the effects of high protein oral nutritional supplements. Ageing Research Reviews 2012; 11(2): 278–296.

-Cohen C et al. Funções Plenamente Reconhecidas de Nutrientes: Vitamina E - 2ª ed. Série de publicações ILSI Brasil. São Paulo, 2018. Vol. 23.

-Cominetti C, Duarte GBS, Cozzolino SMF. Funções Plenamente Reconhecidas de Nutrientes: Selênio - 2. ed. -- São Paulo : ILSI Brasil-International Life Sciences Institute do Brasil, 2017. Vol. 8.

-Cominetti C, Reis BZ, Cozzolino SMF. Funções Plenamente Reconhecidas de Nutrientes: Zinco - 2ª ed. Série de publicações ILSI Brasil. São Paulo, 2017. Vol.7.

-Cominetti C. Cozzolino, SMF. Recomendações de Nutrientes. Série de publicações ILSI Brasil – Funções Plenamente Reconhecidas de Nutrientes, 2017.

-Cunha DF, et al. Serum levels assessment of vitamin A, E, C, B2 and carotenoids in malnourisshed and non-malnourished hospitalized elderly patients. Clin Nutr. 2000;20(2):167-70.

-Diz JBM, et al. Prevalence of sarcopenia in older Brazilians: a systematic review and meta-analysis. Geriatr Gerontol Int 2017; 17:5-16Tabela Brasileira de Composição de Alimentos (TBCA). Universidade de São Paulo (USP). Food Research Center (FoRC). Versão 7.2. São Paulo, 2023. Disponível em: http://www.fcf.usp.br/tbca.

-DRIs – Dietary Reference Intakes: a risk assessment model for establishing upper intake levels for nutrients. Washington, D.C.: National Academy Press, 1998b, 71p.

-Fisberg M et al. Funções Plenamente Reconhecidas de Nutrientes: Ferro - 2ª ed. Série de publicações ILSI Brasil. São Paulo, 2017. Vol. 03

-Fisberg RM et al. Inadequate nutrient intake among the Brazilian elderly: National Dietary Survey 2008- 2009. Rev Saúde Pública 2013; 47 (Supl 1): 222-230.

-Fisberg RM, Slater Villar E. Manual de receitas e medidas caseiras para cálculo de inquéritos alimentares. Sigmus: São Paulo, 2002. 67p

-Fletcher AE, Breeze E, Shetty PS. Antioxidant vitamins and mortality in older person: findings from the nutrition add-on study to the Medical Research Council Trial of Assessment and Management of Older People in the Community. Am J Clin Nutr. 2003;78(5):999-1010.

-França NAG; Martini LA. Funções Plenamente Reconhecidas de Nutrientes: Cálcio - 2ª ed. Série de publicações ILSI Brasil. São Paulo, 2018. Vol.

-Gibson GR et al. Expert consensus document: The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of prebiotics. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2017;14(8):491-502.

-Gidding SS et al. Implementing American Heart Association Pediatric and Adult Nutrition Guidelines. A Scientific Statement From the American Heart Association Nutrition Committee of the Council on Nutrition, Physical Activity and Metabolism, Council on Cardiovascular Disease in the Young, Council on Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, Council on Cardiovascular Nursing, Council on Epidemiology and Prevention, and Council for High Blood Pressure Research. Circulation. 2009; 119:1161-1175.

-Giudici KV, Peters BSE, Martini, LA. Funções Plenamente reconhecidas de Nutrientes – Vitamina D / Ilsi Brasil, 2018. Vol. 2.

-Giuntini EB, de Menezes EW. Funções Plenamente Reconhecidas de Nutrientes: Fibras Alimentares - Série de publicações ILSI Brasil. São Paulo, 2018. Vol. 18

-Gomes S, Duarte YAO, Santos JLF. Intestinal constipation in the elderly and associated factors – SABE Study. J Col 39(2), 2019.

-Goncalves TJN et al. Diretriz BRASPEN de Terapia Nutricional no Envelhecimento. BRASPEN J 2019; 34 (Supl 3):2-58

-Hubbard GP et al. A systematic review of compliance to oral nutritional supplements. Clinical Nutrition 2012; 31(3): 293–312.

-Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Calcium, Phosphorous, Magnesium, Vitamin D, and Fluoride. Washington, DC: National Academy Press, 1997.

-IOM/ Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids (Macronutrients). 2005.

-Jura M, Kozak Leslie P. Obesity and related consequences to ageing. Age (Omaha). 2016 Feb 4;38(1):23.

-Kus MMM, Filho JM. Funções Plenamente Reconhecidas de Nutrientes: Ácidos graxos - 2ª ed. Série de publicações ILSI Brasil. São Paulo, 2010. Vol. 17

-Lajolo FM, Pfrimer K. Nutrição e envelhecimento saudável. São Paulo: ILSI Brasil - International Life Sciences Institute do Brasil, 2016. Vol. 6.

-Lochs H et al. Introductory to the ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: Terminology, Definitions and General Topics. Clinical Nutrition (2006) 25, 180–186

-Monteiro TH, Vannucchi H,de Paula BM. Funções plenamente reconhecidas de nutrientes: Fósforo – 2. ed. São Paulo: ILSI Brasil- International Life Sciences Institute do Brasil; 2017. Vol. 15

-Monteiro TN, Vannuchi H, de Paula BMF. Funções Plenamente Reconhecidas de Nutrientes: Magnésio - 2. ed. São Paulo : ILSI Brasil-International Life Sciences Institute do Brasil, 2017. Vol. 16.

-Navarro-Alarcón M, López-Martínez MC. Essentiality of selenium in the human body: relationship with different diseases. Sci Tot Environ. 2000 ;249(1-3):347-71.

-NRC (National Research Council). Dietary Reference Intakes: for Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Folate, Vitamin B12, Pantothenic Acid, Biotin, and Choline. Washington: National Academy Press, 2000; 564 p.

-Padovani RM et al. Dietary reference intakes: aplicabilidade das tabelas em estudos nutricionais. Nutr. 2006; 19(6):741-760.

-Pereira JL, de Castro MA, Leite JMRS, Rogero MM, Sarti FM, César CLG, et al. Overview of Cardiovascular Disease Risk Factors in Adults in São Paulo, Brazil: Prevalence and Associated Factors in 2008 and 2015. International Journal of Cardiovascular Sciences. 2021 Dec 22;

-Pinheiro ABV et al. Tabela para avaliação de consumo alimentar em medidas caseira. 4.ed. São Paulo: Atheneu, 2000.

-Previdelli AN, Goulart RMM, de Aquino RC. Balanço de macronutrientes na dieta de idosos brasileiros: análises da Pesquisa Nacional de Alimentação 2008-2009. Ver Bras Epidemiol. 2017; 20(1): 70-80.

-Quilici F et al. A gastroenterologia no idoso: temas de atualização científica do curso de pós-graduação do FAPEGE da Federação Brasileira de Gastroenterologia: XVII Semana Brasileira do Aparelho Digestivo (SBAD). Manole, 2018

-Ramalho A. Funções Plenamente Reconhecidas de Nutrientes: Vitamina A - 2. ed. São Paulo : ILSI Brasil-International Life Sciences Institute do Brasil, 2017. Vol. 12

-Rayman MP. The importance of selenium to human health. Lancet. 2000;356(9225):233-41.

-Rodrigues DR. Revisão de literatura: inositol. São Paulo; 2011.

-Shlisky J, Bloom DE, Beaudreault AR, Tucker KL, Keller HH, Freund-Levi Y, et al. Nutritional Considerations for Healthy Aging and Reduction in Age-Related Chronic Disease. Advances in Nutrition: An International Review Journal. 2017 Jan 20;8(1):17.2-26.

-Slater B, Marchioni DL, Fisberg RM. Estimando a prevalência da ingestão inadequada de nutrientes. Rev Saúde Pública. 2004;38(4).

-Soliman GA. Dietary Fiber, Atherosclerosis, and Cardiovascular Disease. Nutrients. 2019; 11(5):1155.

-Tabela brasileira de composição de alimentos / NEPA – UNICAMP.- 4. ed. rev. e ampl. Campinas: NEPA- UNICAMP, 2011. 161 p.

-Tabrizi R. et al. The effects of inositol supplementation on lipid profiles among patients with metabolic diseases: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Lipids in Health and Disease.2018; 17:123.

-Traber MG, Packer L. Vitamin E: beyond antioxidant function. The American journal of clinical nutrition. 1995 Dec; 62(6 Suppl):1501S-9S.

-U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019.  Disponível em: fdc.nal.usda.gov.

-Vannucchi H, da Cunha SFC, Takeuchi PL. Vitaminas do complexo B. Série de publicações ILSI Brasil – Funções Plenamente Reconhecidas de Nutrientes, 2018.

-Vannucchi H, Monteiro TH, Tekeuchi PL. Cianocobalamina. Série de publicações ILSI Brasil – Funções Plenamente Reconhecidas de Nutrientes, 2017.

-Vannucchi H, Rocha MM, Takeuchi PL. Funções Plenamente Reconhecidas de Nutrientes: Ácido ascórbico (Vitamina C) - 2ª ed. Série de publicações ILSI Brasil. São Paulo, 2018. Vol. 21

-Vannucchi HC, Monteiro TH, Takeuchi PL. Funções Plenamente Reconhecidas de Nutrientes: Ácido Fólico - 2. ed. São Paulo : ILSI Brasil-International Life Sciences Institute do Brasil, 2018. Vol.10

-Volkert D et al. ESPEN practical guideline: Clinical nutrition and hydration in geriatrics. Clinical Nutrition 2022; 41(4): 958-989

-Volpi E, Nazemi R, Fujita S. Muscle tissue changes with aging. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2004;7(4):405-10

-WHO. World Health Organization. Guideline: Sugars intake for adults and children. Geneva; 2015.